Předseda OS KOVO vyzval ministra k intervenci na pomoc Liberty Steel

Problémy skupiny GFG Alliance indického vlastníka Sanjeeva Gupty, která před několika dny vyhlásila insolvenci, ohrožují ostravské ocelárny Liberty Steel. Předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček v neděli vyzval ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka k intervenci ve prospěch ostravských hutí. Ty zaměstnávají 6 tisíc lidí. Případný kolaps Liberty Steel by ohrozil nejen je, ale i další desítky tisíc zaměstnanců v navazujících firmách.

„Současná situace, kdy Guptova zastřešující skupina GFG Alliance již v únoru oznámila společnosti Greensill Capital, svému největšímu věřiteli, že bez jeho finanční pomoci bude v bankrotovém stavu, je tristní. A to vzhledem k tomu, že samotná společnost Greensill Capital je nyní v insolvenci! V ohrožení je 6 tisíc zaměstnanců ve společnosti Liberty Steel a další zaměstnanci na Ostravsku v navazujících firmách. Celkem se tak může jednat až o 30 tisíc lidí. Žádám Vás tedy jako ministra průmyslu ČR o intervence v zájmu těchto zaměstnanců v rámci Vašich kompetencí jak na úrovni ČR, tak i s partnery ve Velké Británii,“ vyzval ministra průmyslu a obchodu předseda Jaroslav Souček.

Ostravský hutní podnik převzala Liberty Steel v roce 2019, koupila jej od společnosti ArcelorMittal. Odbory před riziky transakce opakovaně varovaly. „V době převzetí huti impériem pana Gupty upozorňovaly odbory na rizikovost tohoto převzetí a nakonec souhlasily jen pod tlakem, že bylo velmi málo potenciálních kupců, kteří byli ochotni Novou huť převzít a garantovat nejen zachování výroby, ale i její rozvoj,“ připomíná v dopise předseda OS KOVO.

Krize v Liberty Steel je v posledních dnech žhavým tématem v Británii, kde má společnost 12 továren a na tamním trhu zaujímá pozici třetího největšího výrobce oceli. Tamní média upozorňují na důsledky, jež by kolaps Liberty pro tuto zemi měl. „Problémy Sanjeeva Gupty, který byl kdysi oslavován jako zachránce ocelářství, mohou způsobit krizi napříč britským průmyslem,“ konstatuje například finanční web This is MONEY. V této souvislosti se i v Británii stále častěji zmiňuje nezbytnost mimořádných intervencí, jež by mohly mít i podobu znárodnění Liberty Steel britskou vládou.

Dopis OS KOVO – viz níže

Přílohy:
  • Zdroj: OS KOVO