Vláda premiéra Andreje Babiše schválila Programové prohlášení vlády

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vládní kabinet premiéra Andreje Babiše schválil v pondělí 8. ledna 2018 na svém mimořádném jednání ve Strakově akademii Programové prohlášení vlády. Finální verze reflektuje také požadavky sociálních partnerů, Rekonstrukce státu, Svazu měst a obcí a zástupců seniorů.

Hlavními prioritami vlády jsou:

• V oblasti digitalizace bude vláda usilovat o maximální elektronizaci státní správy a dostupnost internetu pro všechny.
  • evropských otázkách vláda odmítá uprchlické kvóty a bude důsledně hájit zájmy České republiky v Evropské unii.
  • Další prioritou je strategický a investiční plán země včetněvýstavby bytů pro mladé a starší občany.
  • Vláda dále plánuje zavést důchodovou reformu, přijmout konkrétní kroky a oddělit důchody od státního rozpočtu.
  • Kabinet chce rovněž začít s reformou státu, která bude zahrnovat udržení rovnovážného státního rozpočtu, přijetí nových zákonů o daních z příjmů, důsledné sledování regulovaných cen, lepší správu státního majetku a boj s lichvou.
  • Vláda chce posilovat bezpečnost. Navyšovat výdaje na obranu, energetickou, potravinovou a surovinovou bezpečnost.

Programovém prohlášení vláda vyšla vstříc požadavkům Rekonstrukce státu, především v oblasti zajištění nezávislosti státního zastupitelství a transparentnosti firem obchodujících se státem. Zdůraznila také zlepšení přístupu k informacím o hospodaření státu a státních firem a zajištění podpory obcím a krajům pro správné zadávání veřejných zakázek.

Do Programového prohlášení byly zahrnuty i požadavky Svazu měst a obcí v podobě zlepšení dostupnosti služeb na venkově a podporou rodinných farem. Vyslyšeny byly také požadavky zástupců seniorů, konkrétně doprava zdarma pro cestující nad 65 let a dostupnost bydlení.

„Za nejdůležitější úpravu Programového prohlášení považuji, že jsme vyhověli požadavkům zástupců seniorů, protože naším hlavním cílem je důchodová reforma. Chceme přijmout rozhodnutí, že za stanovených podmínek umožníme bezplatné užívání osobní železniční dopravy pro důchodce starší 65 let. Také budeme usilovat o rychlejší realizaci výstavby dostupného bydlení pro seniory,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Důležitá je pro vládu Andreje Babiše spolupráce se sociálními partnery, které považuje pro dialog za zásadní.

Návrh programového prohlášení vláda Andreje Babiše schválila v pondělí 18. prosince 2017. Po konzultaci s parlamentními stranami, sociálními partnery a dalšími subjekty, kterých se jednotlivé vládní cíle týkají, návrh prohlášení upravila. S dnes schváleným dokumentem pak ve středu 10. ledna 2018 v 10.00 vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o důvěru.