(Untitled)

Podle současných pravidel nesmí teplota vzduchu ve školách klesnout pod 20 stupňů, vláda ale jako nouzové opatření chce tuto hranici posunout na 19 stupňů. To se nelíbí školským odborům, které se postavily proti návrhu. Předseda svazu František Dobšík varuje, že by to mohlo znamenat vyšší nemocnost dětí, a dokonce i případné zavírání škol.
 
„Může to zkomplikovat chod školství. Školy jsou specifičtější zařízení než například úřad,“ prohlásil v úterní Snídani s Novou. Odbory podle něj štve hlavně to, že s nimi nikdo žádné podrobnosti nekonzultoval. Neexistují podle něj navíc žádné odborné podklady či analýzy. Dalším bodem kritiky je fakt, že vedení škol stále nevědí, co je čeká.
 
„Proč se to řeší až teď? Pan Síkela (ministr průmyslu a obchodu, pozn. red.) o tom problému mluví už dlouho. Máme srpen a školy stále žijí v nejistotě, kdo to bude kontrolovat a jak. Tohle si ředitelé nezaslouží. Řešení těch energií bude na jejich bedrech ve spolupráci se zřizovateli,“ posteskl si Dobšík.
 
Poukázal i na to, že to může přispět k vyšší nemocnosti dětí, se kterými pak rodiče budou muset zůstávat doma. „Něco jiného je střední škola, něco jiného základka. Vezměte si, že si malé dítě v mateřské škole bude hrát na zemi, když teplota bude nižší,“ varuje předseda školských odborů.
 
Připomněl také, že kvůli covidu byla nastavena pravidla, že se ve třídách muselo pravidelně větrat. „Teď, když tam budete mít nižší teploty a ještě větrat, tak mi přijde, že se nic neušetří. Myslím, že ke školám by se mělo přistupovat jinak,“ vyjádřil se.
 
„Chápeme, že to má být jakési nouzové řešení, ale známe nouzová řešení ve školství. Jednou je to nouze a pak se z toho stane praxe. Kdyby byl nedostatek plynu, tak řešením by byly prázdniny. Pak jsou tam ale komplikace s distanční výukou, to bychom si také nepřáli,“ řekl Dobšík. Odkázal tím na uhelné prázdniny, které byly vyhlášeny v minulosti v důsledku silných mrazů. 
 
„Nechci spekulovat o zavírání škol, ale nemůžu to vyloučit. Hranice teploty je stanovena v normách. Pokud se třída nevytopí na tolik stupňů, tak se zavře,“ varoval. Podle současné legislativy školy musí vytápět na nejméně 20 až 22 stupňů.
 
 
 
  • Zdroj: Českomoravský odborový svaz pracovníků školství